Saturday 22 October 2011

Ко су Двери, а ко су Звери


Данас, 20-ог октобра 2011, тачно је двадесет дана протекло како су „Н.Н.“ починиоци у Нишу мучки и под окриљем ноћи насрнули на нишко повереништво „Двери“, којом приликом је скинута и однешена државна застава Србије, а на зиду поред улаза у повереништво написани графити увредљиве садржине. До сада, нити једно саопштење поводом овог догађаја није дато, нити је јавност обавештена о томе докле се стигло са истрагом, и да ли је уопште покренута. Пошто ми из пиротског повереништва „Двери“ држимо да је напад на државну заставу кривично дело за које мора постојати нулта толеранција пред законом Србије (онај напад упућен нама ћемо прогутати, као и многе до сада), осећамо да смо дужни указати на неке ствари.
У јеку медијске хистерије везане за (не)одржавање срамне маскараде коју неки називају „парадом поноса“ у Београду, десило се пар догађаја који нису били медијски пропраћени ни изблиза у оној мери у којој би требали бити. Очито да је бљутава политичка коректност пустила своје корење и у медијима, и да се врло свесно оне вести које су „шкакљиве“ не пуштају превише у етар. Такође је очито и да су „Двери“, као најжешћи противници одржавања параде срама били често на мети оних који на себе воле да каче етикету „бораца за људкса права“, као и то да ти напади по правилу не добијају онолико медијског простора колико би то требало. Постављамо питање – зашто се у овим случајевима не говори о насиљу? Где су они чија су уста пуна „толеранције“, и „права на слободу окупљања и говора“? Да ли ћемо погрешити ако изустимо да је разлог томе, проста чињеница да је та и таква демократија о којој нам непрестано говоре са тв-а, само за одабране (у чије редове „Двери“, али и већина нормалних, здравомислећих Срба, не спадају)?
И сам поглед на реторику која је искоришћена за ово недело, пажљивом посматрачу социо-политичких догађаја у Србији довољан је да закључи о чему се овде ради. Зна се врло добро који су ти који данас у Србији на себе каче етикете „бораца против фашизма“. Зна се такође да ти „борци“ налазе да је најлакше блатити политичке противнике простом методом упирања прста, и викањем „фашиста!“. Без обзира што је став „Двери“ по питању фашизма више него јасан, ове „борце за људска права“ очигледно то не занима. За њих је фашиста сваки онај који не иде у линију њихових теорија о Карлу Марксу као врхунцу светске мисли, сваки онај који није спреман да у име некакве „светске револуције“ пристати да погази све своје, сваки онај који и даље слави славу, и обрађује своју њиву. Овом накарадном логиком, највероватније је творац ових натписа мислио да ће, у духу `45-те, бити у стању да народни покрет „Двери“ скрене са свог пута.
Такође, тон у коме је ова порука написана, јасно говори о психолошком склопу личности аутора. Недвосмислено, поручено је да они који се са њима не слажу, имају да се покупе и да оду. И то зашто? Јер су „секта“, „фашисти“, „мрзитељи“, и за њих у њиховој визији идеалног друштва места нема. Они су ти који су исправни, који ће „класним ратом“ прочистити свет, и ширити своје „братство, једнакост и љубав“. Питање је само које ће методе користити у ову сврху, но имајући у виду константне нападе на активисте „Двери“ у последњих пар месеци, и овакве поруке мржње, можемо само да претпоставимо. Свакако, овим идеолошким наследницима комунистичких агитатора, који су после Другог светског рата побили и побацали у јаме на стотине хиљада Срба без суђења, и на основу клевета, ништа није страно.
Међутим, треба нагласити да ово није ни изблиза једини „напад“ на „клерофашистички сектор“ града Ниша. Интересантно је подсетити се једног од транспарената окачених за Богојављање на нишком кеју, и еуфорије у „НВО“ медијима поводом ове вести, пример врло добро знаних е-новина[1]
Наравно, не ради се овде ни о питању пореза, нити су особе са ове фотографије неки вајни економисти које интересује имовинско стање појединих свештеника цркве, нити пак филозофи које интересује питање односа верских установа према држави, а тиме и питање пореза. Ради се о једном свеобухватном погледу на улогу религије у животу, о ниподоштовању верских традиција, о директном удару на традиционално васпитање и духовност народа. Другим речима, у питању је једна нихилистичка струја коју Империја већ дуго времена користи за растапање старих система вредности, и прављење новог сиво-масног конгломерата безличног, бездушног и безбожног човечанства, отргнутог од породице, племена, нације и Бога. Експоненти Империје не бирају речник, нити методе које ће користити у борби против непријатеља („фашиста!“).                                                                                                                             
До које мере безобзирност оваквих гласноговорника „људских права“ иде, илустроваћемо са још пар примера. На жалост, један такав случај десио се уочи Божића у нашем мирном Пироту. Наиме, опет ти исти „Н.Н.“ починиоци, бесрамно су ишарали зидове градских цркава у Пироту. Порукама „бандо црквена“ исписаним на улазима двеју пиротских цркава, јасно су ставили до знања ко су и за шта се боре. Утисак су додатно појачале и ове стиховите пароле, од којих су неке још одмах прекречене, а неке остале да ваљда овом народу објасне да, у очима аутора, и није баш вредан нити интелигентан.
Овде на ум пада врло добро позната сцена из једног од Булајићевих партизанских филмова када четници, заједно са Немцима, затварају народ у цркву коју потом пале. Ако се некадашња удбашка пропаганда служила таквим манипулативним методама, ми можемо само закључити да данашњи нео-комунисти и њихови медијски и финансијски спонзори, нису много одмакли.
Томе у прилог, подсетићемо и на случај из Јагодине, када су, како је „Б92“ пренео с нескривеним ликовањем, „лезбејке Јагодине узвратиле ударац“[2]. А како су „оне“ то „узвратиле“, види се врло јасно. Поигравањем са основном максимом Хришћанства, преправљеном у „љуби ближњу своју“, са две чврсто загрљене женске особе, на улазу у Православну цркву Јагодине. Аутор овог текста не може а да не запита, због чега извесни медији у Србији овако нескривено подржавају скрнављење верских објеката и извргавање руглу верских осећања Православног народа у Србији, и овакав говор мржње, ако се на другој страни, како то воле да кажу, против таквих ствари боре?
Неко би могао поставити питање – шта је то што повезује догађаје у Пироту и Нишу, са овим из Јагодине? Одговор је врло очит, само ли се присетимо прошлогодиње „параде поноса“, одржане између осталог, уз подршку Франка Ван Далена, оптуженог у Холандији за злостављање деце.
Јасно је дакле, да за „директну акцију“, активисти „ЛГБТ“ покрета имају директну подршку активиста анархо-синдикалистичке иницијативе. И то је ствар врло добро знана, и овде на југу Србије. Само је проблем то што је ово политички „некоректна“ истина, коју медији по правилу игноришу, а када то не могу учинити, као што је случај с нападом на нишке „Двери“, саопштења су штура и на њих се врло брзо заборавља. Због чега држава толерише овакве ствари, то је већ питање за њене носиоце. Министар Србије који стоји испод натписа „смрт држави“, то је заиста призор над којом се треба замислити. Прећутани напади на активисте „Двери“ по Српској Војводини током потписивања петиције против одржавања геј-параде, такође јесу ствар над којом заиста треба поставити питање – због чега се на једној страни насиље осуђује, а на другој преко њега ћутке прелази, па чак и одобрава? Због чега је вест о избоденој девојци у Београду[3] повод за реаговање свих политичких чинилаца, а вест о нападнутим активистима ДСС-а[4] скоро и да не налази простора у медијима, ако знамо да су оба ова догађаја ствар која се не сме дешавати у Србији? Или можда то неко жели да нам поручи нешто другачије?
Да закључимо ствари, и бацимо карте на сто. За сва ова дешавања одговоран је „НВО“ сектор, оличен у „ЛГБТ“ и „анархо-синдикалним“ експозитурама, подржаним и финансијски и логистички од стране разних иностраних фондација, и медијски пропраћеним од стране тзв. „независних“ медија. Управо оних чија су уста пуна слободе и толеранције, али када се ради само о другима, који нису Срби Православне вере.
Оно што ми као пиротско повереништво „Двери“ можемо рећи јесте, да нас овакви напади, под окриљем мрака, ма како били безобзирни, неће поколебати у намери да вратимо веру у срца опљачканих, понижених и прегажених Срба. Напротив, бићемо још гласнији, јаснији и решенији да унесемо топлине у срца свих српских домаћина.
Такође, позваћемо органе реда, да не затварају очи, и да не попуштају под политичким притисцима, већ да свој посао, у овим случајевима одраде до краја, ма како се извесни кругови бунили. Знамо да сте под пресијом, али као експоненте државе, ми верујемо у вас.
И на крају, уколико је то могуће, позваћемо пре свега оне медије, промотере „слобода и једнакости“, да још једном размисле шта раде, и да се при свом извештавању руководе искључиво принципима новинарске и људске етике. Јер за све што се буде догађало, кривицу ће, као промотери оваквог начина мишљења и деловања, несумњиво сносити и они.  
С вером у Бога,
Повереништво - Двери Пирота


[1] http://www.e-novine.com/drustvo/44025-Svi-plaamo-porez-zato-crkva.html
[2] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?dd=19&mm=09&nav_category=12&nav_id=543159&yyyy=2011
[3] http://www.021.rs/Info/Hronika/Izbodena-devojka-zbog-LGBT-majice.html
[4] http://www.mondo.rs/s220833/Info/Hronika_i_Drustvo/Napadnuti_aktivisti_DSS-a_na_Dorcolu.html

14 comments:

  1. Kako komentarišete luksuzan i udoban život onih koji propovedaju skromnost i uzdržavanje, kako komentarišete poziv na istrebljenje „smrada” onih koji se „zalažu” za mir, ljubav i poštobanje?

    ReplyDelete
  2. Da li je dozvoljeno komentarisanje vaših postova? Ili u skladu da vašim demokratskim opredeljenjima filtrirate mišljenja? Ako niste upućeni, na internetu se ništa ne može sakriti, tako da ću morati da sliku sa mojim prethodnim komentarom morati da objavim na drugom mestu. Tako će se najbolje videti da vi težite pravoj slobodi govora.

    ReplyDelete
  3. Коментарисање текстова јесте дозвољено. Модерисање коментара је уведено да би се спречила злоупотреба, не морам да Вам објашњавам шта то значи. У ових пар недеља рада овог блога, уверили смо се да је опција претходне провере коментара преко потребна. Тако да, уколико имате нешто да кажете, и уколико је то у складу са основним нормама цивилизацијског опхођења, добро дошли сте постављати своје коментаре. Не морам ни да Вам објашњавам да ће сваки коментар који пропагира мржњу и било какву врсту нетрпељивости бити обрисан.

    ReplyDelete
  4. Сваку врсту злоупотребе религије за лично богаћење и спровођење личних интереса најоштрије осуђујемо. Двери Пирота позивају све, и политичаре, и партије, и власнике капитала, и све остале, на уздржаност и националну одговорност.
    Уколико "смрад" представља борбу са силом наметнутим догмама да је хомосексуализам чак и пожељан, уколико тај "смрад" значи да ће о томе учити и наша деца, и уколико тај "смрад" представља идеју за подривање српске националне традиције, ми ћемо се свим силама против њега борити. Уколико позив на "истребљење смрада" представља позив на насиље, физичко разрачунавање, и било какво промовисање мржње и нетолеранције, ми се том начину противимо.

    ReplyDelete
  5. Пироћанац27 October 2011 at 22:25

    Поштовани Геј-у, немој да поистовећујеш идеју Двери Пирота са оним што не ваља у цркви. Ми се такође боримо против тога али не мржњом и презиром као нпр. анархисти. Што не ваља, не ваља,треба да се каже, хајде да га мењамо и у цркви и у политици и у школи и у друштву и то прво на личном плану па затим све даље. Хајде да градимо Пирот који ће да буде лепши и мени и теби (чак и ако си геј) и свима другима. Позивам те да се укључиш у једну од наших хуманитарниух акција, да дођеш да се дружимо, да радимо, да стварамо. Лепота ће спасити свет, каже Достојевски, лепота брате геј-у, лепота и доброта - а не мржња. Предлажем модератору да угаси опцију коментара јер је овакав вид разговора је једна јалова работа која може да траје у недоглед а ми немамо ни времена ни доконих људи за тако нешто. Свима пак који желе да критикују Двери Пирота кажем: само напред брате! Ако ниси управу разоблучићемо твоју самообману и објавити лично на твоју адресу одговор. Ако си управу и ако ми немамо ваљаних аргумената, онда ћемо опет да се огласимо и јавно укажемо свима на своје пропусте а теби захвалимо на томе. Не мрзи нас брате, нема потребе...

    ReplyDelete
  6. Obzirom da se zalažete za borbu protiv svega lošeg u crkvi, voleo bih da čujem šta po vama nije dobro u sadašnjoj crkvenoj organizaciji i na koji način ukazujete na takvu vrstu problema. I još jedno pitanje, da li je moguće da postanem član vaše organizacije ukoliko nisam pravoslavni vernik?

    ReplyDelete
  7. Poštovani Piroćanče, ne znam na osnovu čega si zaključio da nekoga mrzim? Samo postavljam pitanja koja su mi nejasna i pitam da se objasni nepodudaranje deklarativnih stavova vaše organizacije i konkretnih postupaka i razmišljanja vaših simpatizera.
    Inače opšte je poznata, i kod nas često primenjivana taktika gde, kada nemate argumenata, sagovorniku pripisujete da je nervozan, da „pada u vatru”, da mrzi...
    I na kraju, kako da dođem da se družim sa vama kada vi moje sexualno opredeljenje smatrate bolesnim i govorite kako propagiram vašoj deci nemoralne i razvratne stavove?

    ReplyDelete
  8. Одговор Анонимном:
    Црквена организација СПЦ нема мане. Мане могу имати само људи који су у тој организацији. Ми као верујући, дубоко верујемо да ће сваком бити, када дан дође, суђено по заслугама. И то важи за све. На такву врсту проблема указујемо на месту пригодном за то, и на начин примерен таквим питањима. Гласна хистерија по медијима, и срозавање целе Цркве као институције, и њених учења, васпитања и моралности, због неких неодговорних појединаца, није наш начин. Такође, сматрамо да је начин по којем би се због неког неодговорног појединца из цркве, на црквеним вратницама написало "бандо црквена", срамотан и подао. Јер је то увреда, најмање за те неодговорне појединце, а највише за нас обичне Србе Православце, који ништа са тим немамо. Можда би сте могли написати и неки коментар по том питању.

    Што се тиче чланства. Двери Пирота неће примати никога у своје редове у кога не верујемо и ко је неискрен, или ко би дошао зарад личне промоције, славе, богатства, или којечега. Доста је било тога. То важи за све, независно од сексуалног опредељења. Што се Вашег конкретног питања тиче, размислите да ли би Ви сами могли, и на који начин допринети ширењу идеје Двери. Уколико је одговор потврдан, можемо разговарати.

    ReplyDelete
  9. Пироћанац28 October 2011 at 17:33

    Брату Модератору:
    Црква као организација итекако има мане, а Црква као организам, као Тело Христово - нема мане.

    Анонимном брату:
    А ко каже да сам ја православни верник? Или (да парафразирам Мел Гипсона из једног филма где глуми будисту)ко каже да сам ја ДОБАР православни верник. Заблуда је твоја да ми себе православни хришћани сматрамо праведницима који охоло и са висине посматрају на вас као обичну безбожну руљу. Брате мој, ми смо сви тамо у Пазарској цркви - ћопави, глупави, тупави, ћорави - једно обично удружење болесника али најсрећнијих на свету jer је с нама Лекар Христос који нас избавља из наших невоља онолико колико Му ми дозвољавамо. Знам да се теби само прича о тамо неком православном болеснику педофилу, или болеснику богаташу... Тачна ти је дијагноза, брате мој, све си управу! А веруј ми знам ја и много грђе ствари од тебе! То су људи који ће да приме своју плату у вечности ако ли се не обрате, ал хајде да их не мрзимо, хајде да и њима помогнемо - хајде да олечимо прво себе и да засветлимо ти и ја, брате мој овде у Пироту, па ће онда та Христова доброта и лепота да мења свет па и ове беднике о којима упорно пишеш. Опет да парафразирам Достојевског: све је повезано у овоме свету, као океан, овде бациш каменче а одјекне скроз на другу обалу. Дакле, треба правити добре вибрације. И на крају, где пише да мораш да будеш православни верник да био постао наш сарадник? То ама баш никаква гаранција части и поштења није, као што и сам знаш. Лично познајем нецрквене људе којима ми обредни верници не можемо ни да припаримо...

    Брату геју:
    Опрости што сам те прозвао за мрзитеља, мислио сам на анархисте, а несвесно и тебе у њих урачунао. Хомосексуализам сматрам болешћу, баш као и своју гордост, сујету, прождрљивост, сексуалну необузданост. Дакле то су све болести са којом можемо и ти и ја да се изборимо снагом своје воље и милошћу Лекара Христа. Управо је зато и теби и мени потребна терапија коју, ако желимо, можемо да добијемо од оних свештеника, калуђера који свим својим животом теже да личе на Предивну и Преблагу Личност Господа Христа (Дакле, нико нас не тера и не условљава да идемо код оних негативних и супротних примера).... Ево, да не би ова моја прича била празно звоно које звечи, позивам тебе, Анонимуса и Модератора на једно пивце да ко људи укрстимо и сукобимо своје ставове (али не и личности!). Овакав начина полемисања овим постом окончавам. Поздрав.

    ReplyDelete
  10. Uhapsite ''Dveri'', proterajte ''ASI'' da se narod od budala spasi!!!!

    Ovakva šaljiva parola kruži među pirotskom omladinom i stvarno je vreme da i krajnji desničari i krajnji levičari shvate da SMARAJU svojim izlizanim forama.
    Umesto da organizujete neka takmičenja, omladinske skupove obrazovnog karaktera,javne tribine sa normalnim temama... Vi tupite o štetnosti Evrope, štetnosti parade ponosa, nesposobnosti vlasti, prokletom Kosovu...
    Omladini Pirota je više muka od takvih priča i ako želite da budete ta snaga koja nudi nešto novo iz temelja menjajte retoriku!

    ReplyDelete
  11. Искрено, сумњам да та парола спада у вокабулар пиротске омладине, и да наша омладина није баш толико "вицкаста". Заправо, с обзиром да је добар део нас управо из те омладине, могу то са сигурношћу рећи, што отвара питање, из које је кухиње потекла та парола?

    Имајући у виду ставке које сте изнели о "штетности Европе", "паради поноса", а пре свега о "проклетом Косову", можемо са сигурношћу да претпоставимо, зар не?

    Двери Пирота никада неће подржати моралну и духовну декаденцију, и продавање историјских националних интереса, зарад испразних обећања и ЕУ-топских илузија. То "ново" које Ви пропагирате, заправо је политика штапа и шаргарепе, којој само наивни могу веровати. Двери Пирота у такве наивчине не спадају.

    И коначно, о реторици, заиста би било интересантно видети неки коментар на реторику коришћену на зидовима ужврљаних цркава.

    ReplyDelete
  12. Tu parolu sam ja lično čuo pre nekoiko nedelja kada smo igrajući mali fudbal ''spasili'' fasadu škole osmi septebar od tih što se žvrljanjem po zidovima bore za svoje ideale. Dečko koji je tu pošalicu ''izbacio'' je rođeni Piroćanac i kaže da se to mesecima u nazad koristi.

    E, sad, ''prokleto Kosovo'' nam polako ali sigurno svima izlazi na nos. Ajde, da uzmemo kao mogućnost da se sutra desi čudo i da nam vrate Kosovo, šta ćemo onda sa ljudima dole? Da li je država spremna da primi još najmanje milion albanskim socijalnih slučajeva? Mnogo se busamo u grudi, a realna moć nam je nikakva. Toliko smo jadni i bedni, a toliko pričamo o nekom nacionalnom identitetu da je to prosto smešno.

    Gledano kroz istoriju svi su nas zavlačili i varali, ali mi izgleda ne bi bili Srbi da ne volimo one koji nas najviše lažu. Kivan sam na Ruse koji nas bezočno koriste u borbi sa Amerima za prevlast na Balkanu. Neko moje mišljenje je da što pre treba ući u Evropsku Uniju pa da vidimo da li ćemo konačno da propadnemo ili da se ''opravimo na rabotu'', ovako gledano, konstantno propadamo od 1990. i sve je gore i gore, a mi i dalje blebećemo o temama za koje niti smo nadležni niti imamo rešenja za njih.

    Ipak, bolje i politika štapa i šargarepe gde bar živiš u nadi da će nekada ovaj što drži šargarepu ispasti milostiv nego konstantno urušavanje morala pričama o srBstvu, Kosovu, nebeskom narodu, ''mrskim šiptarima'' i ostalim izmišljenim stvarima i izmišljenim neprijateljima!

    Vi bi mogli da budete baš ono što narodu treba, ali morate mnogo da se menjate.
    1. Odlučite se. Ili ste crkveni pokret u politici ili politički pokret u crkvi? Kako god okreneš jedno sa drugim ne ide. Valjda je mešanje pravoslavlja i politike svetogrđe bez obzira što vi to predtavljate kao ''borbu za svetinje''

    2. Ne koristite reči i izraze Obraza, SNP 1389, Naših i ostalih kriminalnih organizacija koje se kao bore za neko srpstvo. Ovaj letak u ''Pirotskim Novinama'' ko da je Mladen Obradović pisao, a ne neki pirotski omladinci pa uz to još vernici.

    3. Počnite da gledate realnije na stvari, očima običnog čoveka. Ne dozvolite da vaša sumnjičavost prema svemu što dolazi sa zapada postane nepremostiva prepreka za bolji život ljudi.

    Puno sreće u daljem radu pa da se najdemo negde da ispijemo po jedno :))))

    ReplyDelete
  13. Добро, критику прихватам, посебно због оног последњег. :) По мени, то је прави начин, људски и братски разговарати, па и ако се не слажемо око својих идеја.

    Хвала на коментарима, а у циљу бољег разумевања, ја ћу одговорити на неке тврдње.

    1. Косово је српска земља, и ту је за Двери Пирота крај приче. Ако се одрекнемо Косова, ја питам, чега ћемо још морати да се одрекнемо да би задовољили нечије болесне апетите? Још колико жртава је потребно да српски народ поднесе да би неко био задовољан? Где је томе крај?

    2. Русија је наша пријатељска земља, са братским Православним Словенским народом, али Двери Пирота нису слепи Русофили, исто као што нисмо и безглави ЕУ-тописти. Ако ништа друго, барем нас нису чашћавали "Милосрдним анђелима" и радиоактивним томахавцима, попут неких у чије скуте безглаво срљамо. Но било како било, Двери Пирота нису руска експозитура, већ једино и само Српска.

    3. СрБство или СрПство - никаква разлика, и не видим због чега се толико потенцира на томе. И један и други термин су били у званичној употреби нашег народа кроз историју, а ако је једини разлог потенцирања СрБства или ПатриЈотизма пежоративан, у циљу омаловажавања саговорника, онда то заиста није вредно коментара.

    4. Штап и шаргарепа - нама је тога доста. Срби нису магарци па да их белосветске кабадахије нуткају шаргарепама и ћушкају моткама.

    5. Политичка борба за остваривање Православних циљева није светогрђе. Светогрђе јесте пропагирати грех, неморал, блуд, светогрђе јесте заборавити на браћу са Космета, Републике Српске, Црне Горе.

    6. Јесмо ми обични, јесмо ми грешни, грешни смо итекако, и то знамо и признајемо и молимо Бога да нам опрости и изведе нас на прави пут. Ми смо обични људи, који живимо обичне животе, мучимо се са свим проблемима са којима се и остали Пироћанци муче. Ми нисмо људи иза кулиса, и не желимо да владамо из сенке. Нас боли неуспех нашег народа, боли нас све што боли и обичне људе. И ми не мислимо о себи као о неким безгрешним својеглавцима који ће да системом инквизиције прогонити све који се не слажу с нама. Сасвим је супротно од тога.

    ReplyDelete
  14. Пироћанац7 November 2011 at 10:55

    О награђеном +Пахомију, о истинама Православне вере и савременеом спонтаном преласку из црвеног у жуто богоборство, о освећењу српске политике највећим хришћанским идеалима - истином и правдом (без икаквог сливања и претапања Цркве и политике!) о Косову, о могућем крштавању без новца, о замени теза по којој су Двери фашисти а не они који би да нас `апсе и тамане ... о свему томе можемо да дискутујемо од среде па на даље, као што сам обећао уз пивце, а може и уз мали фудбал :-) ... Јавите се браћо на 064 84 12 510

    ReplyDelete