Sunday 27 November 2011

Извештај са пројекције филма "Клетва"

Поштовани пријатељи,

Са задовољством вас обавештавамо да је у Пиротском "Дому Културе" одржана пројекција филма "Клетва", организована од стране нашег повереништва и уз подршку "Дома Културе", чијим се руководиоцима најсрдачније захваљујемо. Филм је видело око стотину присутних гледалаца у сали, којима пиротско повереништво Двери жели да се захвали што су одвојили мало времена и погледали са нама на великом платну ово својеврсно упозорење, и вапај нашем народу на духовно буђење и отрежњење. Уједно, желели бисмо да упутимо још један позив на врло сличан догађај, овога пута на пројекцију филма "Срби, народ који нестаје", који смо на нашем блогу већ најавили. Захваљујемо свим пријатељима нашег покрета на подршци и позивамо вас да нам се јавите, пошаљете ваш коментар или предлог, или уживо поделите ваше ставове са нама.

У прилогу, постављамо уводну реч са отварања пројекције филма "Клетва".


Драга браћо и сестре, помаже Бог!

Кажу нам да Србији нема спаса, кажу да смо пропали ако останемо без бескрајних кредита и задуживања, кажу нам и да смо лош и неук народ кога разне западне организације морају да васпитавају и организују и да нам попут ротаријанаца показују како се чине корисна и добра дела за свој народ и свој град.

Са овим тврдњама се ми из Пиротског повереништва Двери не слажемо па својим делима показујемо управо супротно. Без иједне стране инвестиције, без зајмова и сумњивих фондова ево већ два месеца радимо и Милошћу Божијом успевамо да у нашем граду стварамо лепе догађаје, да помажемо несрећним суграђанима, да чинимо, што рече апостол „оно што смо и дужни чинити“. Наш једини скривени инвеститор јесте наша света Православна вера чије идеале и желимо да спроведемо у дело, наша једина плата јесте Благодат Божија, наша једина Узданица је Господ Христос, али и сви они који препознају нашу искрену и добру намеру и који нам од срца помажу међу којима морамо поменути најсрдачнијег – господина Мишка Ћирића, директора Дома културе који нам је уступио ову салу и своје особље. Наша узданица сте и Ви драги гледаоци који сте се нашем позиву одазвали и дошли овде вечерас.

Идеја филмског остварења „Клетва“, којим почињемо серију наших јавних дешавања, јесте уједно и почетак Хришћанског живота а то је буђење и покајање. Оно је у самом животу често болно и непријатно баш као што су болне и непријатне за наша чула неке сцене овог филма, али је оно и више него користно ако успе да пробуди наше успаване душе, покрене их и доведе до прага љубави Божије, до Господа нашег Исуса Христа, Који је сам Смисао свих светова и Који једини може да осмисли наша безнађа и наша животна лутања испуни миром и радошћу Духа Светога. Нека би Он, Милостиви Бог, дао да ова пројекција у томе успе на корист нашем граду и нашим душама. Амин.




2 comments:

  1. Bio sam na projekciji filma i dopao mi se. Ono što mi se nije dopalo je sastav ljudi koji su došli to da gledaju. Imali smo prilike da vidimo bivše i sadašnje navijače (huligane) Radničkog, bivše i buduće robijaše, kao i jednog momka koji je poznat po tome što u svakom pirotskom kafiću mora da bude zaprška u čorbi ako se desi neka tuča!
    Nadam se da ih je film malo prenuo i naterao da drugačije razmišljaju, a ne da sve nesuglasice rešavaju štanglama i batinama!

    ReplyDelete
  2. Двери Пирота немају могућност, нити то желе, да процењују људски или морални квалитет људи који посећују наше скупове. Свако ко је дошао, дошао је из неких својих разлога. Оно што ја желим овде да подвучем јесте следеће - ако верујете у једну истину, верујте у њу ради те истине саме, не ради других. Ако верујете да је тај филм показао нешто добро, онда у томе не може да Вас поколеба што је та Истина допрла и до неког ко се Вама можда не допада. А неваљалаца има свуда, и то ни ми ни ВИ не можемо променити.

    И још важније - ово није сајт Б92, где би се било ко без доказа етикетирао на овај или онај начин. Лично познајем већи део оних (навијача) који сте назвали хулиганима, и могу са сигурношћу тврдити да тамо има и лоших, али исто тако и сјајних момака, војника, радника, породичних људи, економиста, трговаца, родољуба и патриота... Називати те људе хулиганима, је погрешно, а овај коментар је одобрен, само ради мобле свим другима, да обрате пажњу на то како пишу о другима. Молио бих за мање пристрасности и неаргументованости у писању.

    Хвала на посети, и уколико имате неке идеје како би слични догађаји могли бити још боље организовани, слободно се јавите овде.

    Поздрав!

    ReplyDelete