Tuesday 22 January 2013

Богојављење у Пироту


У историји нашег Православног Хришћанства, током читавог овоземаљског постојања људске цивилизације, јединствен је случај када се Господ Бог, у сва своја Три лица, показао на земљи, пред људима. Наиме, када је Христ, Син Божији, био крштен у реци Јордан од стране Светог Јована Крститеља, на Њега је, у облику голуба, након што су се небеса отворила, сишао Дух Свети, а потом су се зачуле речи Божије: „ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи!“ Верује се да се на овај дан, све воде на земљи освећују, а људима је предата света тајна крштења. Лековитост и чудотворност Богојављенске воде у српском народу поштује се обичајима литија, и јутарњим купањем у реци. 
 
Пре петнаестак година, у Србији је обичај богојављенског купања поново је оживљен. Од купања неколицине младића на београдској Ади, купање, и надметање за Часни Крст, постало је леп обичај, који се масовно обележава широм Србије. 

У нашем Пироту ове године пливање за Богојављенски Крст први пут се одржало на градском базену, а такође и у селу Темска, у месту криви вир. Пливача је на базену било седамдесетак, што је убедљиво рекорд када је Пирот у питању. Посетилаца, барем десет пута више. По снегу, и изузетно хладном времену, надметање се одржало и било најуспешније, и најбоље организовано до сада. Победник надметања и овогодишњи крстоносац, био је Филип Филиповић.  Сви учесници добили су пригодне поклоне – мајице и књиге, а за њих је организована закуска у фоајеу Дома културе. У Темској, титулу крстоносца понео је Мирољуб  Ранчић, из Темске.

Двери Пирота желе да честитају свим такмичарима, као и свим суграђанима овај празник. У мору негативних вести, потреба за чистим и племенитим осећањима, изузетим од сваке политике, очигледна је. Томе у прилог говори и масовност људи који су се по снегу и невремену одазвали на овај догађај. Нека дух Богојављења и даље живи, а нашем народу подари Светост Божанску!

Повереништво
Двери Пирота.


No comments:

Post a Comment