Wednesday 30 January 2013

Чачак: Први град у Србији без ГМО!

На предлог проф. др Миладина Шеварлића и на одборничку иницијативу одборничке групе Двери српске, Скупштина града Чачка је данас усвојила Декларацију: „Ми не желимо ГМО на нашој територији“.

Чачак, 30.01.2013
Чачак постао први град у Србији нетолерантан на ГМО - прво подручје без присуства ГМО. После овог успеха у Чачку, овај предлог професора Миладина Шеварлића постаће иницијатива и других одборничких група и повереништава Двери широм Србије, у свим општинама, градовима и окрузима Србије.

Као завршну акцију ове кампање, Покрет Двери 6. фебруара у Скупштини Србије затражиће да Скупштина Србије по хитном поступку прогласи Србију за државу без ГМО.

Информативна служба Покрета Српске Двери









ДЕКЛАРАЦИЈА: Ми не желимо ГМО на нашој територији!


1. Град Чачак се обавезује да ће доследно поштовати Закон о генетичким модификованим организмима („Службени гласник Републике Србије“, број 49/2009): у даљем тексту: Закон о ГМО), захтева његову доследну примену на територији Републике Србије и противи се његовој промени.

2. Град Чачак у оквиру својих законских и организационих могућности у вези са коришћењем или управљањем земљиштем и другим производним ресурсима и организовањем пољопривредне производње, прераде и промета пољопривредно прехрамбених производа неће дозволити и допустити узгајање и ширење ГМО на својој територији.

3. Град Чачак се обавезује да ће предузети све одговарајуће мере, као што су стручна предавања и други програми образовања за пољопривреднике и друге учеснике у организовању производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа како се не би одлучили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од ГМО.

4. Град Чачак захтева и очекује од свих државних органа и политичких странака и покрета да се залажу за доследну примену Закона о ГМО и одговарајућих подзаконских аката и да се онемогући недозвољено гајење и  промет ГМО и могуће штетне последице ГМО и производа од ГМО на здравље становништва и загађивање природе у Републици Србији.

5. Град Чачак очекује од РТС као медијског јавног сервиса грађана Србије и других средстава информисања да редовно и објективно информишу јавност о примени Закона о ГМО и о резултатима истраживања у свету о штетним последицама гајења и употребе ГМО и производа од ГМО.

6. Град Чачак позива све градове и општине у Републици Србији да подрже и усвоје ову Декларацију.

Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!

Декларација је усвојена на 11. седници Скупштине града Чачка одржаној 30. јануара 2013. године.

No comments:

Post a Comment