Tuesday 4 September 2012

Поводом изјаве Мартина Шулца



Само један дан након што је премијер Србије Ивица Дачић затражио да се Србији више не постављају нови услови за пријем у чланство у ЕУ, из Брисела стиже нова, ко зна више која по реду, потврда њиховог званичног става. А то је, експлицитно, јасно и гласно – Србија, да би постала чланица ЕУ, мора признати независност Космета. Ово је изјавио председник европског парламента Мартин Шулц, наводећи да је управо ово главни услов који европски парламент поставља пред Србију.
Тешко се може, у овој ситуацији, говорити како су маске пале; нама из Двери Пирота, а верујемо и осталима који нису заслепљени безглавим урликањем како „Европа нема алтернативу“, ово је поодавно јасно. Тешко нам је такође, љутити се на господина Шулца, Европу, или кога већ. Они (западни политичари) су овај став гајили од увек, а у њиховој политици није данашњом изјавом промењено апсолутно ништа, јер је њихов једини услов Србији одувек био одустајање од Космета. Повремени екстремни иступи европских званичника, попут већ добро познатог упозорења Србији датог од стране Андреаса Цобела од пре пар година, само су били најава шта би се Србији могло десити уколико не игра по диктату из Брисела. Нема ту никаквих тајни.
Оно што је у овом тренутку битно, јесте поставити питање националне одговорности пред оне који су Србију водили протеклих десет година, и који су, сада је ваљда и слепима јасно, лагали грађане Србије, говорећи им како је политика „и ЕУ и Косово“ могућа. Потребно је поставити питање одговорности Борислава Стефановића као главног преговарача Србије са параинституцијама из Приштине, и наравно, Бориса Тадића као вође режима демократа, и главног идеолога и инспиратора ове националне пропасти, као и целог врха Демократске Странке. У Србији никада није постављано питање националне одговорности, па су се тако чак и инспиратори трагичних грешака које су за последицу имале пропаст српског народа и његових националних циљева (попут Милошевићевог издајства Срба западно од Дрине), извлачили без казне. Ми из Двери Пирота мислимо да је крајње време да се с оваквом праксом једном прекине, и да свако почне да сноси последице својих поступака. Србија је изгубила две деценије гањајући илузију Европске Уније. Сада је међутим јасно да је питање „интеграција“ са Бриселом окончано, и да сваки будући преговори по овоме немају никаквог смисла. Питање је такође, да ли би Србија постала члан ЕУ, чак и у случају да једног дана призна Косово; питање је, и шта ће са том ЕУ бити кроз 10-20 година, да ли ће, и у ком облику постојати. Двери Пирота се залажу за блиску економску сарадњу са свим државама Европе, али Бриселу коначно треба рећи „не“. Брисел не може и не сме бити апсолутни идеал српског народа. Доста је било понижавања, условљавања, нових и нових услова. Желимо да ова изјава остане упамћена, и да српски народ коначно крене да тражи свој сопствени пут, који може бити једино народни пут, пут Светог Саве, једини животодавни и плодоносни пут. Уколико српски народ не почне да цени и да воли себе, неће га волети ни други, и све док српски народ своје целокупно сопство продаје будзашто зарад лажљивих илузија, биће изложен уценама попут ове данашње. 

Повереништво Двери Пирота

No comments:

Post a Comment