Sunday 23 December 2012

Пирот против ГМО!

Пирот, 22.12.2012
У суботу 22. децембра у току преподнева, повереништво Двери у Пироту су отпочело је кампању против генетски модификоване хране. Том приликом подељено је преко 1000 летака у коме је грађанима пружена основна информација о ГМО-пошасти која хара у Србији и поред законске забране за њену употребу и производњу. Због великог интересовања Пироћанаца као и немогућности да се истина о опасности ГМО чује преко владајућих институција и медија, у Пироту ће у наредном периоду бити одржана јавна трибина о овој теми као и низ предавања по околним селима. У летку које је припремило Повереништво изнесени су одговори на следећа питања:


1. Шта је то генетски модификована храна?

То је храна у којој су помешани гени биљака са генима животиња, а у будућности врло извесно и са генима човека. Овај спој је невиђен у природи па су и његове последице  крајње неизвесне.

2. Како се ГМ-храна одражава на здравље?

Ми једино за сада знамо како се она одражава на здравље животиња. У другој генерацији ГМО-експеримената запажени су проблему у органима, у трећој се јављају тумори, а у четвртој - велика бесплодност и смртност.

3. Како ова храна може утицати на здравље људи?

То не знамо јер је овај експеримент у току и врши се управо над нама и нашом децом. Научници тврде да ћемо праве резултате овог нео-фашистичког експеримента добити кроз 75 година и да ће они бити катастрофални по човечанство.

4. Ко производи ГМО и из којих разлога?

"Из чисте хуманости" кажу моћне мултинационалне компаније које производе генетски модификовану храну правдајући своје богате приносе потребом да се смањи глад у свету. Наравно да је једини њихов интерес профит и управљање целом планетом  за коју власници ових компанија очигледно сматрају да је пренасељена и да је треба проредити.

5. Како ове компаније и поред очигледних научних сазнања успевају да некажњено пласирају генетски модификовану храну целом свету?

Преко корумпираних политичара и квази-научника. Преко првих мењају законе у корист ГМО или врше илегалне увозе и трговине у земљама у којима је ГМО забрањен, а преко других покушавају да умире и успавају јавну свест.

6. Где су прави научници и зашто се њихов глас не чује?

Они који могу да купе политичаре и квази-научнике то исто могу да ураде и са медијима те се зато глас честитих научника не чује далеко. У Србији су се против ГМ-отрова за сада огласила два угледна професора са Пољопривредног факултета у Београду: др Миладин Шеварлић и др Миодрага Димитријевића (управо са Катедре за генетику и оплемењивање биљака). Њихова стручна мишљења можете потражити на интернету.

7. Од када је ГМ храна присутна у Србији?

Званично негде након 2000. године када су наше власти прихватиле "хуманитарну помоћ" САД-а од 50.000 тона генетски модификоване сојине сачме која је тада ушла у ланац сточне исхране. Незванично (с обзиром на чувену карактерност и поштење наших државника) сасвим је изгледно да се она управо сада налази на рафовима мегамаркета и на појединим пијачним тезгама.

8. Како сачувати себе и своју породицу од генетски модификоване хране?

Једино великим опрезом и трудом. Храну треба куповати од оних произвођача које познајемо и којима верујемо (ако већ не можемо сами да је производимо). У нашој земљи постоје много посредника који паразитирају између потрошача и понижених пољопривредника и који оштећују обе ове стране. Управо они су највећи заговорници употребе генетски модификованог семена и хране, па је то разлог више да их се напокон и решимо. Потребно је само да игноришемо њихове рекламе, медије, мегамаркете и да се окренемо једни другима и нашој домаћој здравој храни. То је у овом тренутку важна одлука која се очекује од одговорних људи који мисле на своје здравље и своје потомство.

Повереништво Двери у Пироту

No comments:

Post a Comment