Monday 18 February 2013

Писмо председнику Општине Пирот

Датум: 18. фебруар 2013. год.


За Председника Општине

Поштовани господине Председниче,

Обраћамо вам се у отвореној намери, са циљем да отклонимо нејасноће везане за рад нашег покрета, али и да укажемо на важне ствари. Поред осталог желимо и да поднесемо извесне молбе и питања која се надамо да ћете размотрити. Од самог почетка рада, Српске Двери наступале су потпуно отворено, не скривајући се при томе иза било кога појединачно, а и данас је то остало тако. Ми у повереништву Пирот остали смо доследни отворености у свом раду, што овим писмом и потврђујемо. Пре него што поменемо било који проблем, дужни смо да кажемо нешто и о самом покрету.

У време, тешких политичких превирања, опште напетости, и непосредне ратне опасности, одиграла се једна, сада већ слободно можемо рећи, историјска чињеница. Група младих студената Филолошког Факултета у Београду, подржана од стране својих професора на Светога Саву 1999. године, основала је лист Двери. Овај часопис се водио идејом искрености, родољубља и Светосавља, дакле, свега онога што је красило дух србског народа, и на темељу чега смо опстајали и у највећем ропству.

И док на Косову и Метохији увелико букти рат са терористима, група родољуба покушава да врати мало поуздања своме народу. Часопис Двери, почиње да истиче оне вредности врлинског живота, захваљујући којима се наш народ увек спашавао у злим временима. То је био покушај да се врати и мало светлости у пољуљани народ кога је све више притискала тама. Часопис је опстајао са радом и упркос великим невољама и проблемима које су наилазиле. А осим писања одржаване су трибине и предавања свуда где се указала прилика да се шири Светосавски дух. Радило са подједнаким тешкоћама и после такозваних „демократских“ промена које су донеле још веће политичко превирање и духовни мрак. Великим трудом и залагањима веома брзо се међу народом проширила идеја Светосавља зацртана у самом срцу покрета. Тако се од једног листа родио велики народни покрет који и даље узраста.

Није овде од посебне важности изнети историјат покрета Двери, али је веома важно указати на његово дугогодишње постојање и рад. Стога ваља нагласити, да ми имамо велику одговорност у очувању стечених и зацртаних вредности. Такође и одговорност према утврђеним договорима и начелима деловања. Рад који смо преузели на себе подразумева озбиљан приступ, те стога желимо да будемо потпуно јасни, и да предухитримо могућа неразумевања. Првенствено, ми нисмо политичка странка, иако је делатност нашег покрета видљива и на политичком плану. Друго, нисмо ни невладина организација, већ покрет који је поникао из искрених побуда и самог срца народа. Оваква позиција коју смо описали захтева од нас да будемо отворени према свима и будемо спремни да говоримо о свим проблемима. Није међутим циљ само говорити, већ и изналазити решења.

Посебно је важно нагласити, да наш покрет није искључиво дело поједних личности, већ добро и хијерархијски организован сабор, и да делатност коју смо преузели на себе није са намером напада на поједнине личности, већ у циљу одговорног и отвореног рада. У том смислу, ми не желимо ни наше иницијативе да сводимо на поље личности и личног, већ на поље јавне и отворене дискусије која се тиче свих нас. Ту спада и отворена критика јавних институција које нас представљају, и које имају одговорност према читавом народу, а не само према појединцима. Наша делатност подразумева и званичне писане поднеске, приговоре, као и тражење одговора на њих. Тиме показујемо потпуну отвореност и нескривање иза затворених врата, већ јавност у раду. Морали би овде посебно да изнесемо једну молбу, то јест да делатност и могуће несугласице које имате према подузимањима Двери Пирот, не постављате на терет појединаца, јер наша залагања су искључиво плод заједничких одлука, те да све приговоре које имате у будуће доставите званично на име нашег покрета, то јест повереништва у Пироту. Наш мејл је: dveripirota@gmail.com, телефон: 064/48-22-009. Са друге стране, сам буџет је буџет свих грађана не само Повереника и симпатизера Двери, те одговор који би сте нама упутили требало би упутити њима, свим грађанима града и околине. Њима је потребно одговорити на неке велике износе у трошковима и/или пак дати појашњења око спорних трошкова.

Ми не желимо да бежимо од проблема, већ да се са њим суочавамо, а поред тога и да предложимо неке иницијативе. Чињеница је да има много незапослених, да су предузећа која су радила пропала, да нема нових радних места, нити здравих инвестиција, и да се стално смањује број становника у нашој општини. Сиромаштво и немаштина је један од великих проблема, а млади људи све више траже спас у алхохолу и опијатима. Ми сви, били у позицији власти, или обични грађани, имамо одговорност пре свега према нама самима, а Власт и према свима осталим грађанима. Посебну одговорност имамо према деци, која сутра треба да постану озбиљни и одговорни људи. Јавни сектор је оптерећен, а до посла се најчешће долази путем страначких линија и родбинских веза.

Овом писмом упућујемо молбу и званачан позив свим челницима општине, као и Вама лично да покушате да изађете на крај са свим проблемима становништва и привреде, јер ако се сада затворе очи пред њима биће се сасвим сигурно одговоран према будућим генерацијама.

Општина је уложила до сада велики труд у обнову саобраћајница, реконструкцију тргова, невладин сектор, а такође знатна средства уложена су у спорт. То је била Ваша мера да побољшате прилике. Ипак много је социјално угрожених људи, посебно мајки са децом без огрева, деце без зимске обуће и одеће, родитеља са тешко болесном децом. Свакодневно нам се јављају људи сличних проблема, и траже помоћ, иако је Ваша адреса та која те захтеве треба да прима. Ипак, сви ми као заједница, такође и према овим људима имамо одговорност, јер живимо у истој средини, срећемо се на улицама, на трговима. Пред овим проблемима не смемо остати неми и заћутати, као де не постоје, већ морамо покушати да мудро одреагујемо, а да при томе сачувамо достојанство.

Зато да ли једна сиромашна општина попут наше треба да издваја велику суму новца за концерте? Знамо да новца у буџету нема на претек, и зато тај новац треба смерно трошити, првенствено тамо где је и најпотребнији. На овај приговор посебно имамо право јер је реч о новцу пореских обвезника. Зато Вас питамо:

-Може ли се финансирати неки пројекат којим ће се остварити повратна средства и који ће имати реално време повраћаја?
-Може ли се уложити у нова радна места у производњи, примарној и секундарној, а не само кроз пројекте изградње и улепшавања-шминкања града?
-Може ли се решити проблем растурених и уништених предузећа, наћи одговорни и запитати их за ту одговорност, али и покушати свим снагама да се производња у њима врати?
-Може ли се све то покренути сопственим средствима и снагама без било каквог додатног задуживања и кредитирања?
-Може ли се престати са страначим запшљавањем и негативном селекцијом кадрова, тј. са подобних да се пређе на одабир најспособнијих у Јавном сектору и тако зауставити обесмишљавање тих професија?

Ово су само нека од питања која тиште све нас (народ). На ова питања није потребно одговорити само ради нас самих у покрету, већ ради свих који живе на овом простору. У том смислу било које наше ангажовање превазилази појединачни значај, а одговорност постаје далеко већа. Ми смо свесни тога, и управо зато имамо и обавезу да Вам се обратимо. Дакле, овде није реч само о питањима, већ о искреним потребама да укажемо на недостаке вадавине и нужности њеног побољшања. Учините да економска, финансијска криза али и културна и духовна такође, буду што више ублажене и народ што лакше их преброди. Лоших намера нисмо имали нити ћемо имати према било ком политичком субјетку у Пироту, само желимо да се добро врати у домове народа.

Како радили тако нам и Бог дао!

С поштовањем,
Повереништво Српске Двери Пирот

No comments:

Post a Comment