Tuesday 19 February 2013

Предлог деклерације о забрани ГМО у Пироту

Г. мр. Владану Васићу, председнику Општине Пирот
Председнику Скупштине Општине Пирот,
Свим политичким чиниоцима у Скупштини Општине,

Поштовани,


                 С обзиром на то да Република Србија не поштује сопствени Закон о генетички модификованим организмима (“Сл. Гл. РС“, бр. 49/2009), а у складу са моралном одговорношћу коју имамо према генерацијама које долазе, дужни смо да искористимо законско право и захтевамо да представници народа,у нашој Градској Скупштини буду упознати са опасношћу која нам предстоји и сходно томе, прихватањем ове декларације узму будућност у своје руке. У супротном,сносићете пуну моралну, материјалну и кривичну одговорност за угрожавање здравља свих нас и смањење броја здраво рођене деце. обраћамо Вам се са захтевом да на првој следећој седници Скупштине
Општине Пирот у дневни ред уврстите расправу о генетски модификованој храни (ГМО), и њеним погубним последицама за становништво и привреду овога краја.

Са друге стране, обавештавамо да смо покренули и акцију везану за генетски модификоване производе, посебно за генетски модификовану храну, која се показала опасном по здравље и животе људи. У плану нам је одржавање стручних предавања на ову тему, и желимо да и вас позовемо као би се и сами информисали о штетности. На иницијативу наших сабораца у Чачку је донешена резолуција којом се Чачак проглашава слободном зоном, зоном без ГМО производа и хране. Такође и Кула је проглашена слободном општином, али на иницијативу других. Из дана у дан све више је општина и градова које желе бити без генетски модификованог семена, животиња и производа у исхрани.

Заправо и није важно ко је подносилац иницијативе, већ шта је циљ. А првенствени циљ је да се заштитимо, поготово да заштитимо најосетљивије, то јест децу. Око овога је потребно да постигнемо сви једномислије, јер ћемо тако сигурно мислити о будућности. Зато Српске Двери Вам уручују предлог декларације “Ми не желимо ГМО на нашој територији“.

С обзиром на то да Република Србија не поштује сопствени Закон о генетички модификованим организмима (“Сл. Гл. РС“, бр. 49/2009), а у складу са законском и моралном одговорношћу коју имамо према себи и према генерацијама које долазе, дужни смо да искористимо законско право и захтевамо да представници народа у нашој Скупштини Општине буду упознати са опасношћу која нам предстоји, а потом прихватањем ове декларације узму будућност и здравље у своје руке. У супротном, сви ми а посебно властодршци сносиће пуну моралну, материјалну и кривичну одговорност за угрожавање здравља народа, посебно новорођене деце која су најподложнија утицају ГМО-а.
 
Текст декларације гласи:



ДЕКЛАРАЦИЈА: Ми не желимо ГМО на нашој територији!


1. Општина Пирот се обавезује да ће доследно поштовати Закон о генетичким модификованим организмима(„Службени гласник Републике Србије“, број 49/2009): у даљем тексту: Закон о ГМО), захтева његову доследну примену на територији Републике Србије и противи се његовој промени.

2. Општина Пирот у оквиру својих законских и организационих могућности у вези са коришћењем или управљањем земљиштем и другим производним ресурсима и организовањем пољопривредне производње, прераде и промета пољопривредно прехрамбених производа неће дозволити и допустити узгајање и ширење ГМО на својој територији.

3. Општина Пирот се обавезује да ће предузети све одговарајуће мере, као што су стручна предавања и други програми образовања за пољопривреднике и друге учеснике у организовању производње, прераде и промета пољопривредно-прехрамбених производа како се не би одлучили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од ГМО.

4. Општина Пирот захтева и очекује од свих државних органа и политичких странака и покрета да се залажу за доследну примену Закона о ГМО и одговарајућих подзаконских аката и да се онемогући недозвољено гајење и промет ГМО и могуће штетне последице ГМО и производа од ГМО на здравље становништва и загађивање природе у Републици Србији.

5. Општина Пирот очекује од РТС као медијског јавног сервиса грађана Србије и других средстава информисања да редовно и објективно информишу јавност о примени Закона о ГМО и о резултатима истраживања у свету о штетним последицама гајења и употребе ГМО и производа од ГМО.

6. Општина Пирот позива све градове и општине у Републици Србији да подрже и усвоје ову Декларацију.


Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО!


С поштовањем,

Повереништво Српске Двери Пирот
Фебруар, 2013. године

No comments:

Post a Comment