Saturday 2 March 2013

Успешно одржана трибина о ГМО у Пироту


Повереништво Српских Двери у Пироту је у петак, 1. марта, у читаоници Народне
библиотеке, одржало трибину на тему генетски модификованих организама.



Циљ трибине је био да се локално становништво упозна са опасностима по људско здравље које доноси конзумирање генетски модификоване хране. Такође су изнете и последице узгајања генетски модификованих организама по флору и фауну, и комплетан екосистем уопште.

Предавачи су били Др. Ирена Барет, лекар природне медицине, нутрициониста и независни истраживач, организатор групе „Стоп ГМО“ из Новог Сада, и Саша Илијић, члан Руководства Двери и обласни повереник за Источну Србију из Књажевца. У уводном делу, присутнима се обратио Дарко Бјелопавлић испред пиротског Повереништва Двери.

Дарко Бјелопавлић, је упознао присутне са декларацијом коју су Двери упутиле председнику општине, председнику скупштине општине као и свим локалним одборима политичких партија, а чије усвајање би гарантовало да се на територији Пирота неће дозволити узгајање и продаја ГМ хране.

Ирена Барет је у свеобухватном излагању истакла колику опасност има ГМ храна по здравље људи, али и по нашу домаћу привреду. Приступањем наше земље Светској трговинској организацији, наша земља би се обавезала да законски одобри увоз ГМ семена, што би потпуно уништило домаће пољопривреднике.

Саша Илијић је истакао значај борбе против ГМО лобија у Србији, и навео неке од катастрофалних последица прихватања ГМО у појединим земљама света. Скренуо је пажњу на праву епидемију самоубистава фармера у Индији који су због великих дугова према ГМО компанијама, отишли у банкрот. Такође је споменуо и пример рађања дефектне деце у Аргентини који се јавља као последица употребе „Тотал-а“, јаког хербицида којим се прска коров на ГМО њивама.

Трибина је трајала скоро 3 сата, одзив грађана је био одличан и сала је била пуна. На крају трибине, велики број присутних грађана се укључио у дискусију и постављао питања предавачима.

После успешно одржане трибине, нашу борбу против ГМО лобија настављамо и даље, и уверени смо да ће већ на наредној седници Скупштине Општине, Пирот бити проглашен територијом без ГМО.

Повереништво Српских Двери Пирота
У Пироту, 2. марта 2013. године.




2 comments:

  1. Људи свака част али док Пирот не усвоји декларацију и не постане град који је објавио званичан рат ГМО-у ништа нисмо урадили. Јесте ли ви уопште имали неке озбиљне разговоре и сучељавања са представницима локалних власти по овом питању и ако јесте какави су одговори са њихове стране? Захваљујем.

    ReplyDelete
  2. Хвала на коментару. Разговоре смо имали, и, мора се овде рећи, свака одборничка група из локалног парламента којој смо се обратили до сада нам је обећала своју подршку по овом питању, јер је свима јасно да је ово питање од општег значаја за све нас, независно од партијске припадности. Остаје још неколико врло важних разговора по овој теми, и када/ако то будемо успешно привршили, а надамо се и верујемо да хоћемо, онда ће се деклерација наћи пред локалним парламентом. О свим даљим корацима бићете обавештени путем овог сајта и нашег ФБ профила.

    ReplyDelete