Wednesday 16 July 2014

Поводом предлога новог "Закона о раду"



Радници на "лизинг"

Поштовани суграђани: радници и послодавци,

Покрет Српске Двери апелује на све добронамерне људе, организације, и радне колективе да искажу своје оштро незадовољство због предлога измена Закона о раду, који се нашао пред Скупштину Републике Србије. Сматрамо да ће усвајање новог предлога Закона о раду утицати на потпуни крах преостале привреде, а радника обесправити и довести до потпуне потчињености послодавцу!

Грађани Србије морају знати да су предлог Закона подржале пре свега интернационалне компаније САД, и западне Европе, које своје пословање у Србији желе да обављају без икакве одговорности према радницима, губећи сваки смисао за људскост. Закон истовремено одговара и домаћим тајкунским подружницама које годинама опстају захваљујући туђем мукотрпном раду, и неделању иституција. Њихов заједнички интерес своди се на увећање профита, присвајање имовине државе, и подређивање радника једино и искључиво том циљу, без обзира на последице по радника и државу!

Забринути смо посебно због најаве повећања старосне границе за одлазак у пензију, по коме ће и мушкарцима и женама требати да наврше 65. година за старосну пензију. Или однос према трудницама. Подсетимо, да ће сада бити лакше отпустити радника, продужавати му радно време, шетати га од посла на посао, и све то без бојазни по послодавца да се крши колективни уговор или нека одредба закона. Сада су одрешене руке самовољи капиталисте, и све се ослања на његово морално опхођење према раднику!

Истичемо и бојазан према залагањима и критикама синдиката, са опоменом да не прихватају компромисе зарад могућих привилегија по којима би синдикалне организације опстајале захваљујући радничком новцу, али само на папиру и формално, односно без искрене намере да бране угрожена радничка права. Сведоци смо данас да је синдикат у многоме напустио своје почетне позиције и постао средство за личну корист и привилегије.

Дакле, ово апсурдно решење ће у дуготрајном смислу дотући наш народ, јер ћемо имати изнемогле старце и старице на послу, док млади неће имати прилику да раде. Овакава поражавајућа ситуација захтева од нас да искористимо све легалне начине како би се супротставили кршењу темељних црта људскости и достојанства!

Покрет Српске Двери, повереништво Пирот

No comments:

Post a Comment