Sunday 6 July 2014

Поводом ситуација у "Тигру А.Д." и "Првом Мају"



Поштовани грађани,

Ових дана смо сведоци коначног суноврата наше локалне привреде. Она је последица дугогодишњег бахатог  управљања њоме -  небригом тадашњих, ДОС-овских али и садашње, СНС-ове власти. Наиме, алармантно је стање у „Првом Мају“ и у „Тигру АД“. Преко три  хиљаде радника је угрожено и свакодневно живи у страху од губитка посла, у бојазни од глади и немаштине ако остане на улици! Да ли ће неко преузети одговорност за пропадање фабрика „Први Мај“ и „Тигар АД“? Ми из Двери са разлогом сумњамо да неће! Јер до сада нико није одговарао за пропадање пиротске привреде у протеклих четрнаест година. Зашто?

Подсећамо  грађане Пирота да се локална власт господина Васића хвалила приватизацијом „Првог Маја“ и да је то одзвањало месецима у свим нашим медијима нарочито уичи избора. Међутим, било би нецелисходно ако не би смо  „уперили прст“ и на републичку власт под СНС-ом која је такође „кумовала“ продаји „Првог Маја“. Дакле, обе стране, и локална власт господина Васића и државна власт са СНС-ом на челу, пребацују одговорност једна на другу ко је крив за такво руинирање фабрике. Питамо обе стране, да ли ће неко одговарати за лоше и погубне потезе?

Поред фабрике „Први Мај“, и фабрика „Тигар АД“ је у озбиљним проблемима! И тамо су радници у грчу и неверици шта ће са њима бити. Неколико плата касни али републичка власт на челу са СНС-ом не одговара и ћути иако је преузела организациону одговорност и обећала разрешење критичне ситуације. Овим је само доказана обмана којом се користи СНС са СПС-ом као коалиционим партнером, јер пред изборе су обећавали благостање, док сада живимо у социјалном мраку и беди.

Поштовани радници, мора се знати стање у овим двема фабрикама. Обе власти беже од одговорнисти иако су оне те које су закувале ситуацију. Зашто нема јавног саопштења, или још боље, јавне расправе и дискусије? Зашто нема изналажења решења и проналажење криваца? Када ћемо постати социјално одговорно друштво? Ко је крив за распадање ових фабрика? Када ће се неко процесуирати, када ће неко сносити санкције за своје чињење или нечињење?

Господо из СНС-а, СПС-а али и ви под окриљем председика Васића, радници су на ивици глади и финансијког амбиса! Шта предузимате да спречите то?

Повереништво Српских Двери Пирот

No comments:

Post a Comment