Saturday 10 November 2012

Срби ће памтити по добру бугарског Патријарха Максима

Горан Игић

Надамо се да ће БПЦ наставити да иде стазама Патријарха Максима.

09.11.2012
У раним јутарњим сатима 6. новембра 2012. у Софији упокојио се Његова Светост Патријарх Максим. Рођен је октобра 1914. године, исте године када и његов велики пријатељ Патријарх Српски Павле. Патријарх Максим је недавно имао 98. рођендан у задњим данима октобра. Епископ је постао 1956. г. Изабран је за Патријарха 1971. године и мудро је водио Бугарску Православну Цркву кроз тешко раздобље комунизма, транзиције и неолиберализма. Био је почасни члан Московске духовнеакадемије, објављивао је књиге проповеди и беседа, примио је и почасни докторат  Духовне академије „ Св. Климент Охридски“.  Издвојићемо још неколико података.

Чинио је све да се залече ране из прошлости између Срба и Бугара, посећивао је Србију и никада није рекао ни једну реч против српског народа. Напротив, жестоко је осудио 1999. бомбардовање Србије и учешће тадашње власти Бугарске давањем неба НАТО-у. Имао је нападе пронатовских снага у Бугарској, па је Петар Стојанов, председник Бугарске (1997-2002) у време свог мандата подржао расколнички ткз. Алтернативни Синод, пред којим се и заклиње. Какав је тај Алтернативни Синод био довољно говори то да су подржали дукљанске расколнике и ткз . „Црногорску Цркву“ са Мирашем Дедејићем и екипом. Огромна НАТО средства су уложена да се права БПЦ поцепа или увуче у нечасне работе против Србије. На све то Максим није пристао, а није ни православни бугарски народ, који је остао уз свог Патријарха. Један део расколника се временом покајао и вратио у окриље БПЦ, тако да од 2010. можемо рећи да је завршена епизода са покушајем раскола.

Према Ватикану Патријарх Максим је имао јасну недвосмислену дистанцу. 2011. БПЦ је уврстила у календар под  датумом 17. мај празник Новомученика из Батака и Новог Села. Наиме, 1876. османски башибозук је извршио масакр над православним Бугарима у месту Батак. 1 Њих на хиљаде је страдало. У време поновне појаве неоосманизма на Балкану, Бугарска Црква на челу са Максимом је донела историјску одлуку да молитвено прославља Новоселске и Баташке Новомученике.  (2)  Исте 2011. г. и Руска Православна Црква је унела у свој календар мученике из Батака. Аналогија са нашим Јадовном и Јасеновцем је више него јасна.

Патријарх Максим је  више пута осудио одржавање геј-парада и залагао се за очување породице. У време Патријарха Максима су многи текстови Владике Николаја и Јустина Поповића преведени на савремени бугарски језик, а многи Бугари су имали прилике и да сазнају и о страдањима у Јасеновцу.  Бугари су већински русофили и ту ће се тешко шта променити, поготово што их Европа не третира равноправно.

Српски и бугарски народ су два највећа словенска народа на Балкану, геополитички повезани, а процеси који се одвијају у Србији као што су расрбљавање и стварање нових нација Црногораца, Војвођана или Бошњака, стижу и у Бугарску, па се тако говори о нацији Помака, Добруџанаца… Турски и ромски фактор не скривају свој антибугарски карактер и биће потребно пуно мудрости у наредним деценијама.

Надамо се да ће БПЦ наставити да иде стазама Патријарха Максима.



-----------------------------------------------
Фусноте:

http://en.wikipedia.org/wiki/Batak_massacre
http://www.pravoslavie.bg/Документи/Канонизацията-на-баташките-и-новоселските-мъченици




Свом бугарском народу а пре свега нашим суграђанима бугарске националности Двери Пирота упућују изразе најдубљег саучешћа поводом смрти Партијарха Максима. Вјечнаја памјат!

No comments:

Post a Comment