Friday 23 November 2012

Саопштење за јавност поводом најављене промоције филма "Клип" у Дому културе у Пироту

Поштовани суграђани,
                     дана 29. новембра у 21, у великој сали Дома културе у Пироту биће одржано приказивање контраверзног дебитантског филма „КЛИП“ домаће редитељке Маје Милош, остварења које је Министарство културе Русије прогласило штетним по здравље и развој деце. Разлог томе су пре свега бројне шокантне сцене порнографског садржаја у којима учествују и малолетна лица (главна глумица има свега 15. година!).

У Русији је овај филм трајно забрањен али, на жалост, не и у Србији. Наше Министарство, па ето и наш Дом културе у Пироту и директор Мишко Ћирић, очигледно сматрају да су експлицитни кадрови у којима се јасно виде полни органи, анално и орално оргијање као и дрогирање тинејџера - корисни и поучни за пиротске школарце.

Без имало жеље да трагамо за узвишеним уметничким вредностима и (добро) сакривеним сублимативним поукама овог филмског остварења (болестан ум њих може и тржити и наћи чак и у фотографијама Јасеновачких казаматима и тамошњих сенки од људи), морамо да устанемо и упитамо одговорне људе и у нашој земљи и нашем граду:

Шта је следеће? Где је крај понижавању и руинирању ово мало преосталих људских осећања у нашим породицама, у нашој деци, у нама самима? Која је цена ове културне и уметничке еволуције према којој се креће (тачније: низбрдо котрља) цео свет а и ми са њиме? И још колико испљувака морамо да саспемо по наслеђеним етичким и културним вредностима својих предака да би смо у очима Европе постали савремени, модерни, напредни? Хоће ли Дом културе у Пироту да настави са овом својом традицијом која подразумева у исто време и божићно колачарство у Пазарској Цркви и рушење свих православних начела и вредности у срцу своје установе? Да ли нам уметнички савет Дома културе већ припрема пригодне породичне геј филмове са истополним брачницима и усвојеном децом? Можда су у неком даљем плану и педофилична уметничка остварења јер и педофили дижу глас и траже своја права у савременом свету, колико ли нас тек ту потресних филмских остварења очекује? Можда ће једнога дана, када "уметничка" свест у народу довољно сазри, госн Ћирић представити пиротској јавности неко американско андерграунд позориште у коме ће усхићени гледаоци моћи да гледају трагичног глумца и његову последњу изведбу "животног" ремек-дело уживог саморањавања или самоубиства?

Ми из Повереништва Српских Двери Пирота нећемо у свему томе учествати. Ни тада, ако до свега тога не дај Боже дође, а ни сада. Позивамо вас да нам се придружите у бојкотовању ове срамне пројекције и легализованој промоцији малолетне проституције и наркоманије којих ми већ и превише имамо у нашем граду те нам њихово додатно промовисање заиста није потребно. Заобиђимо у широком луку Дом културе тог 29. Новембра и осталих дана емитовања јер ће се из њега надалеко ширити огавни смрад белосветског квазикултурно-уметничког ђубрета. Не дозволимо сви скупа да нас тада ова подивљала културна Депонија у центру града увуче у себе и загади.


Повереништво Двери Пирота

12 comments:

  1. Daj ne preterujte, kao da ce neko dete da ode u bioskop da gleda. I onako ko je hteo da gleda gledao je na netu do sada 1000 putaa.

    A i film prikazuje surovu realnost u kojoj zivimo i svi smo toga svesni.

    sve najbolje

    ReplyDelete
  2. Управо је то наша највећа туга - филм јесте 100% реалан и истинит. Но, узевши у обзир отворене порнографске сцене, дрогирање, насилништво, на филм је под обавезно морала ићи ознака упозорења због експлицитних сцена, а уз то, том плакату није место на културно образовној установи као што би Дом Културе требао бити. Заправо чудно је како су медији препуни "Сулејмана", "Клипова", "Српских филмова", "Великих братова", и сличних садржаја намењених да од људе праве бесмислеће зомбије. У држави која мање од 1% буџета даје за културу, изгледа да је управо ово та туробна стварност нама намењена.

    Хвала на коментару. Свако добро.

    ReplyDelete
  3. Господин анонимни од горе је у праву. Не због тога што је филм наша стварност, на жалост, него што заиста, ко је хтео да види филм, видео га је одавно.

    Бојкот филма који је одавно прошао све биоскопе, фестивале итд. и то сад, тек пошто га је Русија прогласила неприкладним је просто смешно.

    Да је направљен озбиљан бојкот чим је филм изашао, да је направљен контра филм као одговор (такви филмови, овом простом техником, су крајње јефтини!!!) о неком нашем спортисти, добром ученику, ватрогасцу или војнику, промовисати га јавно, на улицама.

    Ако су могла да се нађу средства за борбу против педер бала, могу да се нађу средства и за тако нешто! Али покрет вам је на жалост (иако има моју највећу подршку од свих) и даље крајње неозбиљан. Због те своје неозбиљности већини грађана изгледате као кловнови (подржава вас око 7% пунолетних који желе да гласају, додајте томе пунолетне који не гласају а има их пуно и ваша подршка у народу не прелази 4%).

    Укратко, знате да се борите против, али не и да се борите ЗА нешто. Од приче о позитивном нема ништа, од нападања негативног такође је слаба вајда. Ако почнете активно, безкомпромисно да се борите ЗА нешто, е онда вас нико неће зауставити, јер нико у Србији ко се бави политиком не зна то да ради. Сви се боре против нечега.

    Да сумирам само, имате добре идеје, али их пласирате на погрешан начин, плус крајње неозбиљно. Ово вам кажем из најбоље намере.

    Поздрав и пуно среће у даљем раду!

    ReplyDelete
  4. Погледао сам део филма. Ово је стварно страшно.Немогу да верујем да је неко дозволио да се овако нештои сними и још јавно приказује. Ово није филм, ово је класични порно филм. Остао сам без текста. Очеливао сам да филм буде експлицитан, али ово је претерано, могли су бар да цензуришу неке сцене. Ужас који је задесио Србију. После Српског филма ово је дно дна.

    ReplyDelete
  5. Блачанац БГ25 November 2012 at 21:09

    Тако је браћо. Моја подршка увек.

    ReplyDelete
  6. Није тачно да су овакви филмови објективни представници реалности.
    Оно приказано у филмовима као што су такозване РАНЕ, ДО КОСКЕ, а изгледа и у овом филму представља мање од 1 % популације. Проблем је што се тај 1 % идиотлука намеће као да је 99 %. О доброј деци и људима нећете чути али су они у већини, да нису Србија би престала живети давно.

    Хвала, и није тако!

    Још Један Србин, Канада

    ReplyDelete
  7. Хвала свима на коментарима, само пар одговора...

    @Aleks Lonewolf:

    Ми из Двери Пирота смо врло свесни чињенице да морамо бити ЗА и да морамо радити на тај начин. У том смислу, позивам Вас да погледате старије вести са нашег блога, управо повезане са причом око позитивних порука и борбе за наше идеале:
    1. Извештај са пројекције филма "Клетва" - http://dveripirota.blogspot.com/2011/11/blog-post_26.html
    2. пројекција документарног филма "Срби - народ који нестаје" - http://dveripirota.blogspot.com/2011/11/blog-post_04.html

    На жалост, имајући у виду да је управа пиротског Дома Културе, почевши од пролетњих избора, Дверима званично затворила врата (осим наравно уколико им се не плати извесна сума коју ми, наравно немамо), оваквих дешавања за сада у Пироту неће бити. Узевши у обзир потпуни бојкот активности Двери како на републичком, тако и на локалном нивоу, верујем да је јасно да простора за деловање у том смислу просто нема. Последице непостојања слободе говора за све који нису у званичном ЕУ-фанатичном руху, ми из Двери врло добро осећамо. Па кад је већ тако - нема разлога ћутати. Тим пре што је у питању дело које по свим мерилима спада у домен отворене порнографије, без икакве позитивне поруке, ознаке опомене због експлицитних садржаја, нити било чега сличног. То због чега нема филмова који промовишу праве вредности, и зобг чега министарство културе финансира овакве скарадности, то је питање за њих. Бојим се, да ће деца пре налазити своје хероје у "Ђолету" и друштву које са 14-15 година шмрче кокаин, пије, подлеже насиљу и према женама и према свима другима; или у Јасни и другарицама којима су узор певаљке спонзоруше, и које се једино баве Фејсбук трачевима. Да ли је ово све баш толико далеко од наше реалности - одговор знамо сами.

    ReplyDelete
  8. Жељко Перовић26 November 2012 at 13:35

    Усамљени Вуче,

    Хвала на добронамерним критикама и саветима. Дакако да ми као Повереништво радимо и озбиљније пројекте од писања саопштења и сличног празног гунђања. Проблем је што се те наше активности раде и граде споро. Разлог томе је што смо скоро сви ми у Повереништву запослени и породични људи а друго, зато јер нас је јако мало. Ја морам зато сада да упутим критику и свима онима који, као са неких трибина, гледају, коментаришу, паметују, али никако не улазите у ову нашу игру зато што је та навијачка позиција јако безбедна, нити можеш да погрешиш нити може неко да те исмева, ни да ти добаци: Уаа, кловнови, уаа незналице! То је, по мени, један фарисејски, лицемерни, Пилатовски став према својој судбини, свом народу и свом потомству, став који нама само одмаже а никако не помаже. Дакле, дођите, укључите се, хајте да заједно учинимо више. Јавите нам се на мејл, дајте предлоге, предлажите акције и сами реализујте, примамо вас као најрођеније и као једнаке нама, без икаквог лажног елитизма. Само је потребно да имаш жељу, како ти кажеш, да се "активно и бескомпромисно" бориш. Драги брате, све што радимо ради наше деце радимо, њима ће ова земља бити или мајка или маћеха ако их још сада препустимо њој. Замисли само шта их све чека ако ми сада летаргично седимо и изигравамо тужне мудраце: глад и нерад, чиповање, отимање деце због најбаналнијих разлога, ГМО девијације и мутације, вакцинације... Чека их логор, брате мој, гледаћемо нашу избезумљену децу и наше унуке у концентрационом логору новог светског поредка и чупаћемо косу јер нисмо ништа на време предузели, а могли смо. Зато изволи брате, дођи и што пре нам се придружи. Свако ти добро желим. (О нашим тренутним озбиљним пројектима можеш да се информишеш код нашег модератора блога, јави му се са приватне адресе)

    ReplyDelete
  9. JOš Nešto da kažem što setiče filma. Gledajući ove komentare, istina je da film predstavlja surovu realnost današweg društva i omladine. Ali u filmu je mnogo preterano. Prvo droga koja je sada dostupnija deci nego ranijih godina i dalje nije toliko dostupna da se kokain šmrče baš na svakom ćošku, kao što je predstavljeno u filmu. Surovu realnost su predstavili i mnogi umetnici u filmu Rane, i još novije seriji Gorki plodovi, ali nije bilo preterivanja. Film treba zabraniti iz razloga što nema obrazovni karakter već samo podstiče omladinu i decu koja ga pogledaju da se samo identifikuju sa akterima filma. A glavna glumica u filmu ima samo 17 godina....

    ReplyDelete
  10. Mislim da je film Klip (a i reakcije nacionalistički opredeljenih pokreta, pa i Dveri, na njega) važan jer su stavovi na ovom blogu u direktnoj koliziji sa patriotskom retorikom (izraz "stavovi" sam namerno izbegao, jer je to diskutabilno) pokreta. Objasniću u par rečenica zašto to mislim. Najpre, komentar na blogu o ovom filmu Povereništva Dveri, ali i njihovih pristalica, odslikava nepoznavanje istorije filmske umetnosti, njenih postulata i konvencija (ili izostanak istih), njenih funkcija i uloge u sferi kulture. Pre svega, očigledno je da ne pravite razliku između edukativnog i igranog filma. Klip nije edukativni film, što znači da nije realizovan sa namerom da utvrđena znanja uobličava u "po(r)uke" i informiše pasivnu pobliku o problematici kojom se bavi. Klip je igrani film, što znači da je njegova suština dramatizacija konflikta, i to u sferi fikcije, jer se ne radi o dokumentarnom filmu. "Klip" je, pored toga, socijalna drama (a bez dileme - i socijalno osvešćena), što znači da je pomenuta dramatizacija stavljena u širi kontekst rasvetljavanja opaženih socijalnih problema. Međutim, "Klip" ne šalje unapred formulisane poruke i ne pruža isforsirana rešenja (jer bi onda autorka manipulisala gledaocima, indoktrinirala ih i nipodaštavala njihovu sposobnost za autonomno izvlačenje zaključaka na osnovu realiteta transponovanog kroz filmski medij). Umesto toga, film provocira na sadržinskom nivou (pri čemu ne mislim na sporne eksplicitne scene, koje uvek ostaju u službi naracije, a ne senzacije i šok-efekta svojestvenim eksploatacionim filmovima). "Klip" stvara konflikt, poziva na razgovor, raspravu i debatu o socijalnom okruženju u kome protagonisti filma realizuju puku egzistenciju (a nikako ne sam život), kao i o ideološkoj i političkoj bazi sa kojom je njihov (ne)život (zabrinjavajuće i onespokojavajuće) konzistentan. Pretpostavljam da je ovakav negativni diskurs o filmu očekivan, jer je neposredno suprotstavljen opštoj društvenoj reakcionarnosti: stilski je netradicionalan, narativno nekonvencionalan, sadržajno provokativan i posledično, činjenica da su ljudi sposobni da se poistovete sa srpskim arhetipovima (ne stereotipima, ne karikaturama) jako poražavajuć. Pretpostavljam da takvoj negativnoj propagandi protiv "Klipa" ne doprinosi ni činjenica da je stilski donekle osnonjen na filmove "crnog talasa" iz doba komunizma, pa se takav pristup objektivno kompetentnih filmova neopravdano asocira sa društvenom klimom u kojo je nastao (ili, preciznije, kao reakcija na koju je nastao). Upravo je taj negativni propagandizam nejasan i kontradiktoran: smisao socijalno angažovane umetnost je da kroz kreiranje konfliktnih situacija i provokaciju doprinosi ostavrivanju humanijeg socijalnog poretka koji će maksmimizovati svest ljudi o sebi i svom okruženju, koji će pomoći da se prevaziđe ustaljeni modus mišljenja i doprineti tome da ljudi postanu s(a)vesne, samoaktualizovane i samorealizovane LIČNOSTI umesto pukih konvencioncionalno (a često i samo deklarativno i samoporklamovano i nikako drugačije) moralnih pojedinaca. Po mom mišljenu, to je ono što je pokušao "Klip", i to je ono što pokušava (nažalost, malo) mladih entuzijasta u dragoj nam Srbiji kroz proces stvaranja, promišljanja i aktivnog učestvovanja u njenom realitetu, i to kroz proces sasvim opravdanog izazivanja autoriteta, tradicionalizma i konformističkih shema. Nadam se da ćete shvatiti da je to u društvu u kome živimo jako veliki podvig, zrelost, entuzijazam i povod za ponos - čega je u Srbiji u zabrinjavajuće malo. Sve najbolje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хвала на коментару, и извињење због неблаговременог објављивања истог. Све најбоље и Вама.

      Delete