Wednesday 24 October 2012

Двери обележиле 100 година од ослобођења Новог Пазара!

У уторак, 23. октобра, навршило се тачно 100 година од ослобађања Новог Пазара од турске управе.

Београд, 24.10.2012
Генерал Михајло Живковић 23.10.1912.године са српском војском је ушао у Нови Пазар и тако вековну српску земљу после 453 године ослободио од окупације, чиме је остварен сан о ослобођању Старе Србије.

Повереништво Двери из Новог Пазара је са саборцима и пријатељима у цркви Светог Николе организовало и присуствовало парастосу генералу Михајлу Живковићу и свим српским војсковођама и војницима који положише своје животе за ослобођење Старог Раса од турске окупације.

Нека им је вечана слава и помен!

Као један од доказа о сасвим ослободилачком карактеру Првог балканског рата, доносимо наредбу бр. 10 генерала Михајла Живковића, команданта Ибарске војске и ослободиоца Новог Пазара, која је донета приликом уласка наших јединица у овај град.




Наредба број 10 команданта Ибарске војске за 10. октобар 1912. године


„Становништво Новог Пазара, муслимани и Срби, нудећи ми предају вароши, молили су ме да их у име Њ. В. Краља примим и заштитим, као од сада српске држављане. Ја сам им то дао и обећао.

Наређујем: да нико не сме дирати у живот, имање, част и светиње мирних грађана, ма које вере и народности они били, јер се од данас имају сматрати као српски држављани. Сви мештани пак, који се не би држали исправно и било би уопште разлога да се каштигују за њихову нелојалност и неисправност, предаваће се месној војној власти – команданту места, да се са њима даље по надлежности поступи.

Свакога онога ко би поступио противно овој наредби ставићу под суд и најстрожије казнити, а за теже случајеве стрељаћу га.

Како је у интересу реда и војничког држања трупа, тако и нарочито у интересу здравствености наређујем: да нико од војника не иде сам по вароши, сем службеног посла, нити да у вароши што купује, једе или пије, док претходно за то не тражи нарочито одобрење. Излазак у варош биће увек под командом старешина, подофицира или официра. Односно куповања потреба јела и пића поступати по постојећим наређењима и санитетским прописима, имајући на уму све опасности по здравље војника на које се опасности у овим крајевима може наићи и о којима има саопштења у мојим наредбама и наређењима референта санитета штаба.

Команданте и командире јединица позивам да најенергичније настану да своје јединице најдаље за 24 сата од пријема ове наредбе потпуно уреде и успоставе држање појединаца и целе команде достојно српске војске. Ова наредба да се саопшти свима без разлике, који саставу Ибарске војске припадају, ради знања и управљања, са потребном поуком и опоменом да никад нико не заборави да је српска војска, војска једне уређене просвећене државе, која и ратује зато, да би ослободила своју подјармљену браћу и прекинула ропство и дивљаштво које још постоји у најлепшим крајевима раније славне српске државе.

Ђенерал Михајло Живковић, Командант Ибарске војске и ослободилац Новог Пазара“

No comments:

Post a Comment