Tuesday 2 October 2012

Активности - са промоције књиге „Равногорски покрет у округу пиротском“

Захваљујући младом истраживачу историје овога краја Миљану Манићу, град Пирот је добио једно трајно сећање на догађаје везане за Други светски рат, са централном темом улоге Равногорског покрета у пиротском округу. Реч је о јединственом издању у коме се по први пут на систематичан начин говори о делу историје пиротског краја о коме се до сада мало причало, пре свега из разлога комунистичког послератног тоталитаризма и једноумља. Неправда према људима које је вртлог судбине одвео на страну Равногораца, а којима је свакако слобода отаџбине била врховни идеал се, макар на симболичан начин, овим путем ублажује. Историјски коректно сагледавање  братоубилачког сукоба из времена другог светског рата неопходно је, како би се показала истина и објективно стање тога времена, а све у циљу спречавања истих грешака у будућности. Овакав посао пред сваког истраживача и његов рад поставља додтну озбиљност на терет, јер дати чињенично тачну слику а при том избегавање субјективности није нимало лак посао, и одлика је крајње стручности.


Овом приликом  желимо  да се захвалимо господину Манићу из Пирота, који је на један систематичан начин анализирао Равногорски покрет на југоистоку Србије. Његово дело "Равногорски покрет у округу Пиротском" скида, можда по први пут када је Пирот у питању, вео тајне са догађаја везаних за Југословенску Војску у Отаџбини, и дело равногорског покрета у Пироту. Историјски догађаји попут спасавања савезничких пилота, или саботаже окупаторских ратних планова, у којима су Равногорци Пирота такође дали свој допринос, само су део онога што ово издање чини интересантним за нас Пироћанце. 

Данас, свима нама у Србији потребно је духовно помирење и јединство, јер управо у томе лежи једини могућ пут нашег народа - но, без знања чињеница, признавања грешака које су чинили сви независно од полиитчке припадности, овај процес се никада неће покренути. Зато је битно знати ко смо и шта смо, ма шта то значило у историјском погледу, јер само тако нећемо поновити грешке дедова и нећемо трагати за оним шта су они открили. Нама у овој социјално трусној земљи, требају озбиљни људи, попут господина Миљана, који ће на основу чињеница, крајње објективно и темељито осликати минула времена и приказати их јавности. Можда ће болети некога истина, можда ће неко ликовати над истином, али бит је у помирењу и градњи мира и разумевања. Оно што је било грешка нека се не понови, а на нама је да увидимо то и кренимо даље. 

Повереништво Двери Пирота


No comments:

Post a Comment